Konsulter mellan uppdrag utvecklar innovationer

Technology Wests satellitteam och några konsulter mellan uppdrag genomförde under hösten ett innovationsprojekt för att få fram en ny proaktiv arbetsmetod för en ny potentiell kund. Under en vecka utvecklades ett nytt innovativt koncept inom ramen för kundens befintliga produktportfölj.

Genom att redan i ett första möte kunna visa prov på Knightecs innovativa drivkraft och förståelse för kundens produkter och problem visade sig Knightec vara bra som framtida innovationspartner. Resultatet av arbetet blev en innovativ lösning där den pågående elektrifieringen av fordon står i centrum.

– Genom att visa vår förmåga att kunna arbeta tvärfunktionellt och involvera interna specialister, som exempel Sustainable Plastic Design och Industrial Design, hoppas vi kunna visa vilket adderat värde Knightec kan skapa för kunden, säger Tomas Widén, regionchef Technology West.

Sofia Ödling är en av konsulterna som deltog i projektet:

– Det var kul att få arbeta med idéer från scratch och utveckla sin innovativa sida. Det jag tar med mig från detta projekt är ett nytt tankesätt när det kommer till vilka möjligheter det finns vid första mötet med framtida kunder.

Mellan uppdrag finns tid för att spåna idéer och utveckla sin kompetens. Det kan handla om att tillsammans med kollegor ta fram nya koncept eller att läsa in ny kunskap. Projektet ovan har nu presenterats för kund och Technology West hoppas givetvis på ett uppdrag. Under tiden har deltagande konsulter lärt sig mer om hur man kan jobba med innovationsprojekt.

"Det var kul att få arbeta med idéer från scratch och utveckla sin innovativa sida. Det jag tar med mig från detta projekt är ett nytt tankesätt när det kommer till vilka möjligheter det finns vid första mötet med framtida kunder"

Åter på Knightec efter åtta år - "Som att komma hem igen"

Håkan Dalén, seniorkonsult på affärsområdet Quality & Management, har börjat på Knightec för andra gången. Första gången, 2004, var han bland de 50 första på företaget. Under fem år jobbade han som projektledare för olika kundprojekt. Sedan var det dags att prova något nytt. Då blev han delägare och produktionschef hos en av Knightecs kunder.

År 2009-2017 jobbade han växelvis som produktionschef och projektledare på olika företag. Den gemsamma nämnaren var att driva utvecklingsprojekt inom it/telekom. Men Håkan saknade konsultrollen och att använda sin kunskap för att hjälpa olika kunder med olika typer av uppdrag. Mångsidigheten i konsultrollen lockade.

Att vara konsult innebär enligt Håkan att man kan ta en friare roll och tydligare säga vad som faktiskt behöver göras. När man är t.ex. produktionschef på ett industriföretag uppfattas det man säger lätt som ett uttalande utifrån chefsrollen. Utrymmet för tolkningar blir större och det interna politiska spelet är inte oviktigt. Som konsult kan man lättare tala klarspråk utifrån vad som är bäst att göra för verksamheten.

Håkan var med när de tre värdeorden visa omtanke, överträffa förväntningar och våga vara bäst togs fram. Kännetecknen för Knightec år 2004 är precis samma som idag:

– Man tar hand om varandra. Det är en väldig välkomnande stämning, något liknade har jag inte upplevt någon annanstans. Många medarbetare har starka värderingar och man är framåt och alert. Det är driv i organisationen, säger Håkan om att komma tillbaka till Knightec.

Att kulturen bevarats, trots att företaget vuxit och är tio gånger större än 2004, får ses som en styrka. Den starka kulturen av öppenhet och omtanke är något som skiljer Knightec från andra företag. En viktig faktor när företaget fortsätter växa.

"Man tar hand om varandra. Det är en väldig välkomnande stämning, något liknade har jag inte upplevt någon annanstans."

Håkan Dalén

Vad betyder det att jobba i en satellit? Ett exempel från Knightec West

På Knightec jobbar vi allt mer i större kundprojekt som drivs från något av Knightecs kontor. På kort tid kan kunden få tillgång till specialistkompetens.

Styrkan i att snabbt kunna sätta ihop team med de kompetenser och de erfarenheter som kunden söker, oberoende av geografisk placering, gör att satellitkontoret är ett attraktivt alternativ hos Knightecs kunder. Det är också ett sätt att ge kundernas egna organisationer möjlighet att fokusera på kärnverksamheten och hantera hög arbetsbelastning och resursbrist på ett kostnadseffektivt sätt.

För konsulterna på satellitkontoret innebär arbetet en varierande och spännande arbetsplats där man får möjlighet att arbeta nära sina kollegor och på ett bra sätt sprida kunskap och erfarenhet inom företaget.

– Det är en bra miljö att lära sig nya arbetsmetoder och programvaror tillsammans med sina mer erfarna kollegor, de fungerar som mentorer. Det är en bra atmosfär och ett kul sätt att jobba på! Säger Nicoló Barlera, seniorkonsult på Knightecs satellitkontor i Göteborg.

Knightec finns på nio platser i Sverige. Genom att arbeta med hela företaget som ett kontor så görs hela företagets gemensamma kompetens och erfarenhet tillgänglig, oavsett var kunden finns. Detta skapar en trygg och flexibel organisation där yngre medarbetare enkelt kan hitta stöd hos mer erfarna kollegor runt om i Sverige. Det innebär också att Knightec kan möta flera av kundens kompetensbehov på ett sätt som inte tidigare var möjligt.

Satellitprojekt stärker kunderbjudandet samtidigt som det ökar samarbetet inom Knightec och utvecklar medarbetarna. Vissa satellitprojekt kräver specifika lokaler. Därför förbereds de nya kontoren i Göteborg och Uppsala för att få plats med fler satellitprojekt.

"Det är en bra atmosfär och ett kul sätt att jobba på!"

Jag har utvecklats mer än jag trodde var möjligt

Caroline Backlund är konsult med huvudfokus på samspelet mellan människa och teknik. Sedan 2015 är hon på uppdrag hos Volvo Group Trucks Technology i rollen som global funktionsägare. Hennes bas är i Göteborg men i skrivande stund befinner hon sig i Greensboro, North Carolina där Volvo North America och Mack Trucks har sitt huvudkontor.

– Jag jobbar dagligen med kollegorna här i Greensboro via Skype och mail, men det är också
 bra att vara på plats ibland. Förutom de amerikanska lastbilsmärkena inom AB Volvo arbetar jag även med Volvo Europa på plats i Sverige, Renault i Frankrike och UD i Indien. Jag ser funktionerna från användarens perspektiv och eftersom jag jobbar globalt i flera olika parallella projekt är jag lite som spindeln i nätet, vilket är en roll jag trivs mycket bra med!

Caroline kom till Knightec som nyutexaminerad ingenjör 2014 och arbetade först med konstruktion samt artikeluppdatering för stridsfordon på BAE Systems i Örnsköldsvik innan hon gick in i sitt nuvarande uppdrag. Hon berättar att hon under sina år inom bolaget har utvecklats mer än hon trodde var möjligt.

– Kombinationen av att hela tiden ställas inför nya utmaningar och samtidigt ha stödet från bra ledare har varit nyckeln till min snabba utveckling. Sedan har jag också ett väldigt starkt personligt driv och har satt upp tydliga mål för vad jag vill göra inom Knightec, säger hon och fortsätter:

– Under Knightecs senaste årliga konferens fick jag den fina utmärkelsen Golden Growth Award som ett kvitto på den personliga och yrkesmässiga utveckling jag gjort inom bolaget. Jag är fortfarande otroligt ärad och rörd över detta.

Knightec satsar på mångfald och lägger mycket energi på att skapa en stark gemenskap. Något som ger trygghet och mod till alla medarbetare att våga gå utanför sin komfortzon, menar Caroline. Hon berättar att man som medarbetare hela tiden har en nära dialog med både ledare och andra kollegor.

– Vi har nio kontor över hela Sverige från Umeå i norr till Lund i söder. Där samarbetar vi till exempel inom olika projekt och utbyter kunskap med varandra inom ertalet områden. Eftersom vi är ett konsultföretag tror jag att det är extra viktigt att jobba på att skapa en familjär känsla där alla medarbetare känner sin tillhörighet, och det har man verkligen lyckats med här.

"Eftersom jag jobbar globalt i flera olika parallella projekt är jag lite som spindeln i nätet"

Caroline Backlund

Frihet att utvecklas på ett företag med personlighet och omtanke

Erik Bengtsson är civilingenjör i datateknik och jobbar som konsult på Knightec i Västerås. I sitt nuvarande uppdrag arbetar Erik med att designa och implementera system och mjukvara för industrirobotar.

Komplexa styrsystem för robotar

”Att bygga och utveckla styrsystem för robotar är utmanande rent tekniskt” berättar Erik. Det är mycket komplexa system som har kontrollen över många moment. Eriks team arbetar främst med produktförbättringar, och samarbetar med avdelningen för teknisk support. ”Jag behöver skapa mig en överblick över hela systemet, och det krävs samarbete med olika specialister för att få en god kännedom om och insyn i de olika delarna av produktionsprocessen” fortsätter Erik. ”Om det är något som inte fungerar optimalt eller som kan effektiviseras, då är det mitt jobb att ta reda på orsaken och hitta en lösning.”

En robot består av två delar, ett kontrollerskåp med huvuddator som styr, och manipulatorn, dvs den mekaniska delen. Systemet tar även in och hanterar information från rullband, sensorer, kameror, osv. Uppgiften för Erik och hans team är att förbättra mjukvaran. ”Teknisk support löser eventuella problem men ibland är det en större uppgift de inte kan lösa själva, eller där det finns en klar förbättringspotential, och då kommer de till oss. Då vissa kunder hanterar flera tusen robotar, kan våra problemlösningar och förbättringar få en betydande effekt.”

Knightec ger ett personligt bemötande

Erik gjorde sitt exjobb inom området industrirobotar, innan han flyttade till Sydkorea för att jobba som teknisk informatör på ett amerikanskt bolag. För ett par år sen var det dags att flytta hemåt igen. Erik visste att han sökte den öppna arbetskulturen han hade haft på det amerikanska bolaget. Det var även viktigt för honom att han i Sverige skulle kunna styra sitt jobb själv i stor mån.

Han ville arbeta med teknik och ledarskap, och fick tips om Knightec via en vän. Efter en initial kontakt via Skype kom Erik in i rekryteringsprocessen, som slutade i ett erbjudande om anställning.

Han kom snabbt in på Knightec och hade uppdrag inom it-system för energibranchen. ”Det var kul att se något annat, berättar Erik, men när det blev aktuellt med uppdrag inom industrirobotar var det fantastiskt kul att få fördjupa sig i det igen.”

Givande utbyte med personlig kontakt

”Jag valde Knightec för att det kändes personligt, de har en tydlig vision och drivkraft och de trodde på mig” säger han. ”Det är en familjär känsla som omfattar kontoren i hela landet. Jag uppskattar även kunskapsutbytet och sammanhållningen kollegor emellan. På Knightec finns det flera forum där man lätt kan bolla tekniska frågor och få andras perspektiv. Det är en stor fördel för mig, ger mig uppslag till bättre lösningar och bidrar till min kompetensutveckling.”

”Att arbeta som konsult gör att jag känner mig mer fri, uppdragen är lika omväxlande som berikande. Jag kan fokusera på ett jobb i månader eller år, men som konsult får jag möjligheter att prova på något nytt. Det trivs jag med.”

”Industrirobotar är ett mycket expansivt område, och som det ser ut nu blir jag kvar ett tag. Man blir fäst vid produkterna” menar Erik. ”Målet är att fortsätta utvecklas, att bygga upp min egen kompetens så att jag kan vara komma in i en annan roll i framtiden. Jag skulle gärna se en projektledarroll, där jag får utnyttja min tekniska kompetens och samtidigt växa in i en ledarroll. Jag tycker det är så roligt med teknik så jag vill inte släppa det, och som konsult på Knightec finns det många möjligheter om man själv vill.”

"Som konsult känner jag mig mer fri, uppdragen är lika omväxlande som berikande – jag får möjligheter att fördjupa mig och att prova på något nytt. Det trivs jag med."

Erik Bengtsson

Som gruppchef på Knightec får man både bred erfarenhet och personlig utveckling

Rebecca Danielson är utbildad maskiningenjör inom design och konstruktion och arbetar som gruppchef på Knightec i Uppsala och Stockholm.

I mitt arbete besöker jag många av våra kunder för att hitta passande uppdrag till företagets teknikkonsulter. I rollen som gruppchef ingår också att se till att medarbetarna ständigt utvecklas och trivs med sina uppdrag, samtidigt som jag behåller kontakten och följer upp utvecklingen med alla kunderna.

Projektledning som mål

Jag visste redan när jag studerade till maskiningenjör att jag ville jobba med projektledning och valde därför att läsa extra kurser inom området. Efter min examen 2009 arbetade jag som produktingenjör på IKEA i några år och kände att detta med att koppla ihop folk, plus tekniskt ansvar var vad jag ville hålla på med. När jag såg att Knightec sökte projektledare i Uppsala tog jag kontakt direkt. Jag har alltid känt mig bekväm med att ta mig an ledarskapet i en grupp, och arbetsformen i projekt passar mig bra – man har en tydlig start och ett tydligt stopp och kan följa sina resultat.

Efter bara några veckor hade jag och min närmsta ledare tagit fram en utvecklingsplan för mig, vad jag skulle göra den närmaste tiden och på sikt, tre år. Jag uppskattade mycket att så tidigt få frågan om jag ville jobba som ledare på Knightec i framtiden. Jag var inte kvalificerad då, men vi pratade om det, och satte gemensamt upp planer som pekade åt det hållet och stöttade en sådan karriärväg. Alla på Knightec får utarbeta en personlig utvecklingsplan i samråd med en coachande ledare. Men det är bara individen som kan styra om det verkligen kommer att hända, och han eller hon är ansvarig för sin utveckling – det är ingen som gör det åt dig. Det ger en känsla av ansvar och en stolthet över din egen framgång.

Jag förmedlar detta även till den grupp jag är ledare för. Det är viktigt att vara lyhörd, att lyssna på sina medarbetare och samtidigt hjälpa dem att sätta och uppnå realistiska och roliga mål. Jag lägger stort fokus på mina konsulter genom att coacha dem till att lyckas med sina uppdrag. Vi på Knightec har regelbundna mål- och utvecklingssamtal där varje konsult blir inbjuden av sin närmaste ledare, men själv håller i mötet för att formulera sina egna personliga utvecklingsmål.

Berikande kontakt mellan människor hjälper Knightec att växa

Det bästa med jobbet på Knightec är kontakten med alla människor. Trots att Knightec vuxit mycket de senaste åren lyckas företaget behålla den familjära känsla som många konsultbolag eftersträvar. Jag gillar också att ingen dag är den andra lik. Den platta organisationen gör det snabbt och enkelt att prata med både chefer och medarbetare för att dela både erfarenheter och kunskaper till nytta för projekten.

Det finns också stora möjligheter att påverka sitt eget arbete, både som ledare och medarbetare, vilket är väldigt givande. Genom att coacha medarbetarna och hjälpa dem i sin utveckling utvecklas jag själv också i rollen som ledare.

Det bästa en student kan göra är att skaffa sig en bred erfarenhet

Jag träffar ofta studenter och råder dem att skaffa bredd i sin erfarenhet och undvika att specialisera sig för tidigt. När du kommer ut från skolan, förespråkar vi på Knightec att testa så mycket som möjligt, och att vara öppen för olika uppdrag. Om du vill bli projektledare är det bättre att börja brett och skaffa sig kunskaper från olika stadier i projektets gång. Ta produktutveckling till exempel, har du varit med i hela kedjan från konceptidé till produktionssättning av färdiga produkter förstår du var du själv funkar bäst och kan jobba effektivt med tvärfunktionella team. All erfarenhet är så värdefull – allt kommer du att ha nytta av. På Knightec får du möjligheten att prova på många olika kundprojekt, industrier, och situationer.

Min utbildning till maskiningenjör gav mig en stabil teoretisk grund att stå på som förberedelse inför rollen som ledare. Men det är först när man kan omsätta sina kunskaper i praktiskt arbete som man förstår hur man ska använda dem och hur man bäst kan bidra. Mitt jobb idag mer handlar om personlighet och kundkontakt än mekanik, och det är i mötet med människor med olika perspektiv som jag utvecklas mest i att finna både praktiska och kreativa lösningar.

"Mitt jobb idag handlar om människor, personlighet och kundkontakt."

Rebecca Danielsson

Positivity persists

Syrian computer engineer choses Sweden

I am Ali, a Computer Engineer originally from Syria, and I came to Sweden in 2016 to find work. I chose Sweden because of the humanitarian values and the equality you enjoy in your society. I am here with my wife and we plan on staying to hopefully raise a family here. I’ve been with Knightec since February 2017, working first on testing for a medical care product and then on software for a commercial vehicle, with BCOs embedded systems.

Knightec reaches out to Ali

About a year ago, as I was waiting to be processed by the Swedish Government, Knightec actually contacted me and asked me to come to an interview. I was very impressed with the interest they showed in me and the fact that they took the time to reach out to me. When I arrived at the offices for the first time, the first thing I noticed was the coffee machine, haha. The second was the wall of photos of employees. I asked what this was, and Patrik (Regional Manager Systems) answered “this is the wall of fame.” I thought to myself ‘I know I will be on that wall one day.’ I really felt it. I knew 100% that one day my picture will be on there.

Welcomed like a brother

That time, I was not hired, as I did not yet have my Swedish ID card. I had the work permit, but not the ID card which posed problems. A year later, however, Knightec called me again. By that time, I had been accepted to a 3-month software development program at the Royal Institute of Technology, and I left that course to go work for Knightec. I got such a warm welcome, it felt like joining family, my colleagues took me in like a brother. One year after that first interview with Knightec, I am proud to see my photo on the wall of fame, with them.

Building real relationships

I feel that what makes Knightec unique is the relationship we build with people. The personal interest that Knightec took in me, and the fact that they took the time and effort to pursue me for an employment, says a lot. It’s the way we approach people that is the reason for our success. That’s what makes us grow so fast – and makes our clients happy.

"I just knew it, one day my photo would be on that Knightec wall of fame. "

Ali Farha

Team och kunskapsöverföring

Hur har du utvecklats som konsult på Knightec?

Knightec var mitt första konsultjobb och den största skillnaden mot tidigare arbetsgivare är att Knightec är ett flexibelt företag. Jag har genomfört många intressanta och utmanande projekt och det är till största delen genom uppdragen jag tycker att man utvecklas. Som konsult har jag arbetat hos många olika kunder och avdelningar. Jag har ställts inför vitt skilda problemställningar och jag känner absolut att min egen utveckling har gått snabbare här än vad den hade gjort om jag hade fortsatt vara anställd på något stort läkemedelsbolag, som jag var tidigare.

Jag trivs mycket med att utveckla och etablera relationer med våra kunder, något som är både stärkande och stimulerande. Jag tycker alltid att det är intressant att diskutera andra företags problemställningar. De roligaste säljmötena är de som genom ömsesidig nyfikenhet och engagemang utvecklas till inledande arbetsmöten.

Hur delger du yngre kollegor din kunskap?

För mig handlar det inte bara om ålder, det finns en otroligt stor bredd såväl erfarenhets- som åldersmässigt och alla har värdefull kunskap att delge. Knightec har blivit väldigt bra på kunskaps- och erfarenhetsöverföring inom organisationen och det är tydligt att vi valt att fokusera mycket på detta.

Jag tycker det är oerhört stärkande att ta del av andras kunskap och ge av min egen. Jag vet att det är mycket upp till mig själv, så jag försöker alltid vara tillgänglig och besvarar gärna frågor från kollegor. Det finns otroligt mycket kunnande och kompetens på Knightec och det är enormt viktigt att kunna kanalisera allt detta det på ett bra sätt. Genom vår samarbetsplattform, Sverigekontoret, de rikstäckande kompetenskonferenserna och höstkonferenserna har vi massvis med möjligheter till detta och det känner jag ger en enorm styrka.

Teamleveranserna vi genomför hos våra kunder är för mig den allra mest stimulerande formen av kunskapsöverföring, där får vi verkligen utrymme att sporra varandra till att överträffa förväntningarna.

Vad är det bästa med att jobba som konsult på Knightec?

Jag är ofta engagerad i rekryteringsarbetet och den här frågan är vanlig. Jag tycker Knightec är mycket bra på att vårda sin enda säljbara resurs. Jag upplever att det finns en genuin vilja att utveckla medarbetarna och få dem att trivas. Det finns en lyhördhet inom organisationen som lägger grunden till detta och för mig är det centralt att en arbetsgivare utvecklar den enskilde medarbetarens konkurrenskraft.

I den företagskultur vi tillsammans byggt finns en sund mix av värme och professionalism som tilltalar mig mycket. Det får inte bara finnas det ena eller det andra. Balansen vi har skapat upplever jag är svår att återfinna på andra konsultbolag.

"Knightec har blivit väldigt bra på kunskaps- och erfarenhetsöverföring inom organisationen och det är tydligt att vi valt att fokusera mycket på detta."

Christian Bondesson

Vad gjorde att du valde Knightec?

Jag lockades av möjligheten att vara med och starta upp ett nytt kontor på ett företag med flera olika kompetenser. Jag har tidigare jobbat på renodlade IT-konsultbolag och såg stora möjligheter att bredda mig och lära mig nya områden. Dessutom hade jag en längre tid varit nyfiken på medicinteknik och det var något Knightec fokuserade på i Göteborg. Dessutom tyckte jag att Fredrik Hörlyk verkade vara en jättebra chef, han bjöd in till delaktighet och belyste mina möjligheter att vara med och bidra till företagets utveckling och det lockade mig.

Hur ser du på konsultrollen?

Jag har jobbat som konsult länge och anledningen är att jag uppskattar omväxlingen, att få jobba i olika branscher och med olika företag. Jag känner att jag inte riskerar att fastna någonstans. Dessutom är det väldigt roligt att få vara med på konsultintervjuer. Jag gillar kundkontakten.

Vad är det bästa med att jobba som konsult på Knightec?

Det blev som jag hade hoppats. Företaget har den bredd som det berättades om när jag anställdes. Vi är teknikkonsulter inom flera olika kompetensområden som jobbar i samarbetsprojekt på vårt Sverigekontor. Jag har fått lära mig nya saker inom för mig helt nya områden och har regelbunden kontakt med olika kompetenser. Det är lätt att ta kontakt med kollegor på andra kontor runt om i Sverige för att bolla och få hjälp, något som kompetenskonferenserna bidragit till. Detta är ett tillfälle när alla vi inom Systems, oavsett geografisk placering träffas för att utbyta kunskap och lära oss mer.

Jag uppskattar också mycket att jag fått engagera mig i företagets utveckling. Som konsult blir vi inbjudna till strategikvällar och jag känner att jag blir lyssnad på. Sedan jag började har jag fått en stor inblick i företagets utveckling och det är något som har bidragit till min egen utveckling. Jag känner att ju mer jag vet och lär mig om företagsutveckling, desto mer intresserad blir jag.

"Som konsult blir vi inbjudna till strategikvällar och jag känner att jag blir lyssnad på"

Ingrid Berggren