Möt Erik

Erik Bengtsson är civilingenjör i datateknik och jobbar som konsult på Knightec i Västerås. I sitt nuvarande uppdrag arbetar Erik med att designa och implementera system och mjukvara för industrirobotar.

”Fungerar något inte optimalt då är det mitt jobb att hitta en lösning”

Eriks team arbetar främst med produktförbättringar, och samarbetar med avdelningen för teknisk support.  En av uppgifterna är att bygga och utveckla styrsystem för robotar, vilket är utmanande rent tekniskt, då det är mycket komplexa system som kontrollerar många av momenten.

–Jag behöver skapa mig en överblick över hela systemet, och det krävs samarbete med olika specialister för att få en god kännedom om, och insyn i, de olika delarna av produktionsprocessen. Om det är något som inte fungerar optimalt eller som kan effektiviseras, då är det mitt jobb att ta reda på orsaken och hitta en lösning.

Uppgiften för Erik och hans team är att förbättra mjukvaran.

–Teknisk support löser eventuella problem men ibland är det en större uppgift de inte kan lösa själva, eller så finns det en klar förbättringspotential, och då kommer de till oss. Då vissa kunder hanterar flera tusen robotar, kan våra problemlösningar och förbättringar få en betydande effekt.

Erik gjorde sitt exjobb inom området industrirobotar, innan han flyttade till Sydkorea för att jobba som teknisk informatör på ett amerikanskt bolag.  När det var dags att flytta hem igen visste han att sökte efter en öppen arbetskultur.

–För mig är det viktigt att kunna styra mitt jobb själv.  Jag ville arbeta med teknik och ledarskap och fick tips om Knightec av en vän.  Deras tydliga vision och drivkraft passar mig perfekt och här tror de på mig.

På Knightec finns flera forum där man kan bolla tekniska frågor och få andras perspektiv.

–Det är en stor fördel för mig, ger mig uppslag till bättre lösningar och bidrar till min kompetensutveckling.

Industrirobotar är ett mycket expansivt område, och som det ser ut nu blir Erik kvar ett tag.

–Man blir fäst vid produkterna men målet är att fortsätta utvecklas, att bygga upp min egen kompetens så att jag kan komma in i en annan roll i framtiden. Jag skulle gärna se mig själv i en projektledarroll, där jag får utnyttja min tekniska kompetens och samtidigt växa in i en ledarroll.