Möt Rebecca

Rebecca Danielson är utbildad maskiningenjör inom design och konstruktion och arbetar som gruppchef på Knightec i Uppsala och Stockholm.

”Genom att coacha medarbetarna växer jag själv i rollen som ledare”

I sitt arbete besöker Rebecca många av Knightecs kunder för att hitta passande uppdrag till företagets teknikkonsulter. I rollen som gruppchef ingår också att se till att medarbetarna ständigt utvecklas och trivs med sina uppdrag.

–Jag visste redan när jag studerade till maskiningenjör att jag ville jobba med projektledning och valde därför att läsa extra kurser inom området. Efter min examen arbetade jag som produktingenjör på IKEA i några år och kände att detta med att koppla ihop folk och tekniskt ansvar var vad jag ville hålla på med.

När Rebecca såg att Knightec sökte projektledare i Uppsala tog hon kontakt direkt.

Och efter bara några veckor på företaget hade hon tillsammans med sin närmsta chef tagit fram en utvecklingsplan för vad hon skulle göra på både kort och lång sikt.

–Jag uppskattar att jag så tidigt fick frågan om jag ville ha en ledande roll på Knightec i framtiden. Jag var inte kvalificerad då, men vi satte upp mål som pekade åt det hållet.

Den platta organisationen gör det snabbt och enkelt att prata med både chefer och medarbetare för att dela erfarenheter och kunskap som kan vara till nytta för projekten. Det finns också stora möjligheter att påverka sitt eget arbete, både som ledare och medarbetare, vilket är väldigt givande.

–Genom att coacha medarbetarna och hjälpa dem i sin utveckling, växer jag också själv i rollen som ledare.

Rebeccas råd till studenter är att skaffa bredd i sin erfarenhet och undvika att specialisera sig för tidigt. Hon tycker att man ska testa så mycket som möjligt och att vara öppen för olika uppdrag.

–Om du vill bli projektledare är det bättre att börja brett och skaffa sig kunskaper från olika stadier i projektets gång. Ta produktutveckling till exempel, har du varit med i hela kedjan från konceptidé till produktionssättning av färdiga produkter förstår du var du själv funkar bäst och kan jobba effektivt med tvärfunktionella team.