Diversity is increasingly becoming a matter of competition

// news

Knightec's CEO Dimitris Gioulekas is part of a panel in Dagens Industri that discusses diversity and inclusivity. Business leaders agree – this is a key issue in the industry and a prerequisite for success. We still have a long way to go to build sustainable companies in Sweden.

Svenska företag har de senaste åren blivit internationellt kända för att ha starkt fokus på hållbarhetsfrågor. Men när det gäller att genom integration och mångfald bygga hållbara företag – och samhällen – har vi en bit kvar. Det står klart när paneldeltagarna i höstens första Di Hållbara samtal samlas kring dessa ämnen, högaktuella inte minst genom covid-19-krisen.

Det är en av augustis varmaste dagar när Dimitris Gioulekas tillsammans med tre andra företagsledare intervjuas av Dagens Industri om hållbarhet, inkludering och integration.

Läs hela artikeln på: https://di.se/nyheter/cheferna-om-nyckelfragan-for-naringslivet-politiken-behover-inse-allvaret

Dimitris Gioulekas, vd och grundare av teknikkonsulten Knightec, har nyligen gjort ett utspel i Di om hur korttidsstöd och permittering leder till en ökad polarisering på arbetsmarknaden, och tar nu upp tråden om grupperna som riskerar att hamna utanför.

”Jag ser exempel på det i många företag, även vårt eget bolag. När medarbetares prestation utvärderas, oavsett roll, är det viktigt att tydliggöra vad vi som chefer har gjort för att de ska lyckas, särskilt ifall det handlar om personer som haft en större utmaning att komma in i näringslivet och integreras i projekt. Det finns en risk att krisen pressat oss att bli kortsiktiga. När vi letar efter kostnader att dra ner på, för att överleva, innebär det att fokus på de här frågorna minskar. De bolag som slarvar med dessa frågor i dag riskerar att få betala priset för detta i morgon, genom sämre mångfald och innovation i bolagen, säger han och fortsätter.

”Polariseringen som permitteringsstöden och permitteringarna har gett upphov till är dock en annan sak. Min poäng där är att vi vidgar en redan stor klyfta mellan de som ger allt och lite till – och de som minskar sitt engagemang i jobbet. Den klyftan har absolut inte med personernas ursprung att göra, men trots det är det en viktig hållbarhetsfråga. En fördjupad engagemangsklyfta är inte hållbar.”

Svenska företag har de senaste åren blivit internationellt kända för att ha starkt fokus på hållbarhetsfrågor. Men när det gäller att genom integration och mångfald bygga hållbara företag – och samhällen – har vi en bit kvar. Det står klart när paneldeltagarna i höstens första Di Hållbara samtal samlas kring dessa ämnen, högaktuella inte minst genom covid-19-krisen.

Lotta Edling: Hur mäter ni mångfaldsarbetet i era företag?

Dimitris Gioulekas: ”Vi har drygt 20 procent anställda med utländsk härkomst och 30 nationaliteter samt jobbar med konkreta mål. Det gjorde vi även med jämställdhet och i dag är 40 procent av våra chefer kvinnor, vilket är väldigt bra för att vara ett ingenjörsbolag. Men de här frågorna är som en boll som man rullar i uppförsbacke, så fort man slappnar av i frågan så rullar den tillbaka.”

Lotta Edling: Om man lyfter blicken från siffror – hur kan man skapa en företagskultur som främjar integration och inkludering?

Dimitris Gioulekas: ”Det senaste halvåret har vi jobbat mycket med att bli inkluderande i vardagen. Vilket språk har vi? Bjuder vi verkligen in medarbetare som inte är svensktalande eller pratar vi över huvudet på dem genom att hålla oss till svenska? Hur förhåller vi oss till en sådan sak som att toalettbesök sker på olika sätt i olika kulturer, har vi kunskap om det, sätter vi oss in i de frågorna? Hur bygger vi en ny miljö där alla ska känna sig välkomna? Vår nästa utvecklingsresa är att skapa en företagsmiljö där alla är inkluderade på riktigt, med målet att även vi svenskar ska känna oss lite som invandrare. Översätter man ordet integration så betyder det att båda parter ska ta ett litet steg, inte att den ena ska anpassa sig efter den andra. Det tror jag att vi måste få till både på bolagsnivå och i Sverige.”

Lotta Edling: Dimitris, du är huvudägare i Knightec men har också tagit in investerare. Hur kan man hjälpa dem att adressera de här frågorna?

Dimitris Gioulekas: ”Genom att vara tydlig själv. Vi tog in kapital för tre år sedan och när vi tillsammans med våra nya ägare skulle utse en ny styrelse märkte vi att det inledande arbetet handlade om väldigt bra personer men också väldigt homogena. Tre månader senare utsåg vi en kvinnlig styrelseordförande, som dessutom kom från en annan bransch. Som ägare kan vi bidra genom att vara tydliga om vilka förväntningar vi har på nya ägare.”

Lotta Edling: Rekrytering är ett nyckelverktyg i den här frågan, hur gör ni för att få till bredare processer som skapar bättre förutsättningar för inkludering?

Dimitris Gioulekas: ”Två saker har fungerat jättebra för oss. Den första är ‘öppna rekryteringar’. I näringslivet ser man ofta exempel på att någon föreslår en ‘klockren person’ för ett jobb och det tar inte många sekunder att inse att de är kopior av varandra och att de har jobbat ihop tidigare. Det den ena tycker är viktigt med verksamheten tycker den andra också är viktigt. Därför säger vi att alla rekryteringar måste vara öppna så att alla har en ärlig möjlighet att söka. Den andra saken är att när vi vänder oss till externa rekryteringsbolag, skriver vi in i uppdragsbeskrivningen att shortlisten på slutkandidater måste vara 50/50 kvinnor respektive män. Det kompromissar vi inte med.”

Related posts

Students working at Knightec during the summer

Since 12 years we collaborate with seven different schools around Sweden. The goal is to support and inspire ninth graders within technology and engineering, build a bridge between the schools and worklife as well as broaden our talent pool.

Read more

The value of clients in teams

Traditionally, consultants work for the client adding value with their expertise and the time they put into the assignment. Today the projects that our consultants and engineers take on, don’t work like that. Now a holistic approach, the ability to cooperate, working towards the same goals, and integrating the client in the process is what matters the most.

Read more