Caroline startade mentorskapsprogram i Örnsköldsvik för att inspirera och lyfta teknikintresset hos gymnasietjejer

// insights

Hur kan vi bättre inspirera, skapa förebilder och stötta unga tjejer på väg ut i arbetslivet? Hur kan vi väcka intresse hos tjejerna och samtidigt bygga nätverk och relationer?

Det var grogrunden hos Caroline när hon i samband med sin föräldraledighet startade mentorskapsprogram för tjejerna i avgångsklasserna på natur- och teknikprogrammen i Örnsköldsvik.

Caroline Backlund började på Knightec 2014 som nyutexaminerad ingenjör. Idag är Caroline föräldraledig men jobbar som senior konsult hos Knightec med flera spännande uppdrag i bagaget, bland annat som Global Function Owner på Volvo Group Trucks Technology i Göteborg och Greensboro (North Carolina, USA), Vehicle Manager på Scanias specialordersida i Södertälje samt System Engineer på BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik.

”Det var under min föräldraledighet som jag kom på idén med ett mentorskapsprogram för unga tjejer och såg möjligheten att verkligen starta upp det. Tanken och syftet blev väl mottaget av min närmsta ledare och mina kvinnliga kollegor på Örnsköldsvikskontoret där merparten från alla affärsområden ville ställa upp som mentorer” berättar Caroline.

Syftet med mentorskapsprogrammet är att lyfta intresset för det tekniska yrket hos tjejer, och att adepterna ska få en naturlig kontakt och förebild i arbetslivet att bolla sina tankar och funderingar med inför kommande val i livet.

”Genom mentorskapet vill vi få tjejerna att våga tro på sig själva och förstå sin potential även fast vägen inte alltid är spikrak”, säger Caroline.

I uppstarten av mentorprogrammet var Caroline runt hos avgångsklasserna på natur- och teknikprogrammen och höll i inspirationsföreläsningar där hon själv berättade om sin egen resa, utbildning och hur hon hamnade på Knightec. Resan dit hon är idag var inte alltid självklar och spikrak. Tanken från början var att bli läkare, därefter polis. Efter gymnasiet blev det Försvarsmakten i väntan på att kunna söka in till Polishögskolan. Ett val hon idag inte ångrar.

”I Försvarsmakten där jag var gruppchef fick jag massor av erfarenhet ur ett ledarperspektiv. En stor lärdom som jag tar med mig därifrån även idag, är att man klarar av extremt mycket mer än vad man till en början tror. Jag hade hört om hur det kunde ta flera år innan man kom in på Polishögskolan, så efter muck började jag att studera till maskiningenjör. Under utbildningens gång kom jag in på Polishögskolan i Umeå, men då hade jag redan fått ett så pass stort intresse för teknikområdet att jag tackade nej till Polishögskolan och fullföljde maskiningenjörsutbildningen och på den vägen var det”, berättar Caroline.

Mentorskapsprogrammet togs emot väl och efter inspirationsförläsningarna på gymnasieskolorna kunder tjejerna som var intresserade ansöka till programmet. Programmet pågår under ett läsår, och adepterna paras ihop med en mentor från Knightec utifrån deras motivering.

Varje mentorpar träffas individuellt en gång i månaden. Därutöver träffas alla gemensamt, både mentorer och adepter, totalt tre gånger vid kick-off, halvtidsavstämning och i samband med avslutningen. Syftet med de gemensamma träffarna är att inom mentorskapsprogrammet kunna mötas och utbyta erfarenheter med varandra.

”Det är otroligt givande och roligt att få chansen att göra något för unga tjejer. Fler yrkesverksamma borde haka på och göra detsamma, att dela med sig av erfarenhet och kunskapsmässigt till nästa generation då det är både givande och lärande. Alla unga har inte egna förebilder eller någon att bolla med. För oss mentorer är det en relativt enkel insats att dela med oss av vår erfarenhet, det enda som kostar är vår tid, men avkastningen mot vad det ger är ovärderlig.”

Första mentorprogrammet startade i höstas och pågår fram till våren då adepterna tar studenten. Planen är att fortsätta köra mentorprogram med adepter och mentorer varje år, där Knightec bistår med mentorer från alla affärsområden i Örnsköldsvik.

”Det är otroligt givande att få ge tillbaka på ett sätt. Under mina år hos Knightec har jag haft en stor personlig utveckling, större än jag trodde var möjligt. Kombinationen av att ställas inför nya utmaningar och samtidigt ha starkt stöd av duktiga, inspirerande ledare och kollegor har varit nyckeln till min personliga utveckling. Samtidigt har jag ett stort eget driv och tydliga mål med vart jag vill, och mentorskapsprogrammet är ett av dem så det är kul att det har blivit så pass uppskattat!” avslutar Caroline.

Låter det spännande eller vill du veta mer om mentorskapsprogrammet? Hör av dig till Caroline för frågor eller funderingar caroline.backlund@knightec.se

Related posts

Fingret mot framtiden

I samarbete med Visit Umeå och Knightec har förstaårsstudenter vid mastersprogrammet i transportdesign på Umeås designhögskola fått en unik utmaning. Att hitta lösningar och designkoncept för framtidens e-rallybilar.

Read more

På Knightec tror vi starkt på kunskapsdelning

Ett sätt att skaffa sig extern kunskap är att ge studenterna möjlighet att genomföra sina examensarbeten för Knightec. Alex Darborg och Terje Engelbertsen har föreslagit olika uppsatsmöjligheter för studenter inom datavetenskap och datateknik.

Read more