Det handlar om att ta ställning, att jobba aktivt för samma tillvaro och synliggöra brister och förbättringsmöjligheter. Något Knightec la fokus på redan 2008, när bolaget satte konkreta mål för hur stor andel av de anställda som skulle vara kvinnor respektive utlandsfödda. Vilket många såg som nyskapade, andra kontroversiellt. Men, för att bryta invanda mönster och normer i en traditionell mansdominerad bransch var detta ett aktivt handlande som drevs av framåtanda och framtidsvisioner.
Det aktiva jämställdhetsarbetet har präglat företagskulturen och idag är en tredjedel av de anställda kvinnor och strax över en femtedel utlandsfödda på företaget.
Knightec har även fokuserat på att ledarrekryteringen alltid ska ha en kvinnlig och en manlig slutkandidat, något som lett till att bolaget idag har drygt 40% kvinnor i olika ledande positioner. Två av dem är Chief Human Resources Officer, Mari Schäder och Group Manager Technology, Anna Grönros.
”För mig är inkludering och allas lika värde superviktigt och centralt. Jag är stolt över att vara med och jobba aktivt med både mångfald och jämställdhet på Knightec. För att få till förändring krävs aktiv handling och därför satte vi konkreta mål på hur vi ville se utvecklingen inom jämställdhet 2008. Vi vet att det vi mäter, det fokuserar vi på, säger Mari Schäder, som under sina snart 15 år i bolaget kunnat följa företagets utveckling ur ett jämställdhetsperspektiv.
Det är känt att jämställda bolag presterar bättre och är mer lönsamma, det finns bevisat i forskning. Knightec jobbar aktivt på flera fronter för att visa att techbranchen är attraktiv både för kvinnor och män.
”Knightec engagerar sig i skolsamarbeten runt om i Sverige för att lära sig mer om mångfald och samtidigt inspirera ungdomar inom teknik, berättar Anna. Tillsammans med Scania och Granitor kommer vi under 2022 utöka dessa samarbeten för att nå ut och inspirera ännu fler ungdomar att välja ett tekniskt inriktat yrke. ”
Anna är med i ett mentorsprogram där flera kvinnliga medarbetare på Knightec fungerar som mentorer till kvinnliga adepter som går sista året på gymnasiet, just för att inspirera, guida och stötta dem i deras framtida yrkesval.
”Här har vi chansen att visa vilken bredd det finns inom ingenjörsyrket och kanske bryta den bild många har av vad en ingenjör jobbar med, säger Anna.
Företagskulturen har länge varit viktig och stark på Knightec och något många av medarbetarna gärna återkommer till. Den genomsyrar allt som görs. Normer och värderingar i verksamheten är viktigt, och att man lever efter vad man kommunicerar.
”Kvinnligt ledarskap handlar inte om vilket kön man har. För mig handlar det mer om att agera relationsorienterat i stället för sakorienterat. Jag tror på ett lyssnande och transparent sätt att kommunicera och vara. Knightecs drivkraft är våra medarbetare. Det är vi tillsammans som skapar framgång och en plats där vi vill vara och verka, säger Anna.
Att bli sedd och hörd ökar tryggheten och välmåendet, och en jämställd arbetsplats ökar också dynamiken i en grupp.
”Vårt jämställdhetsarbete har utvecklat hur vi arbetar, sätter team, rekryterar, inkluderar och lyfter fram förebilder, oavsett om det handlar om kvinnor, utlandsfödda, sexuell läggning, funktionsvariationer eller annat. Vi inspireras av att se andra lyckas, avslutar Mari.