Fingret mot framtiden

// news

I samarbete med Visit Umeå och Knightec har förstaårsstudenter vid mastersprogrammet i transportdesign på Umeås designhögskola fått en unik utmaning. Att hitta lösningar och designkoncept för framtidens e-rallybilar.

Kursen infaller i samband med att Svenska rallyt kommer till staden under februari månad. En bilsport som länge beskrivit som bensinslukande och därför ohållbar för framtiden i sin nuvarande utformning.

Så går det att omdana ett invant beteende och dess konceptdefinitioner för att kunna utveckla rallysporten på ett hållbart sätt?

Varje år utmanas förstaårsstudenterna att förvandla 2D skisser till 3D gestaltningar, för att slutligen landa i en fysisk produkt som visas upp och presenteras. I år i form av skalbara lermodeller. Det är en bred och utmanande kurs som tar olika form år efter år, och den här gången blev utmaningen att utveckla den klassiska B-rallybilen ur ett hållbarhetsperspektiv. En viktig fråga som dyker upp är hur ska vi kunna fortsätta med rally på ett hållbart sätt, och samtidigt behålla ljuddramat som är en viktig del av upplevelsen.

En av de mest centrala grunderna inom design är att förstå den faktiska användaren. I det här fallet rallyföraren, men också åskådarna. Motorljudet är en viktig igenkännande faktor och något som eftersöks och önskas inom sporten. Alltså en viktig aspekt att förhålla sig till.

Jonas Sandström är en av de ansvariga för kursen och han menar att det är själva resan som är målet i det här fallet.

”Det är inte så ofta vi jobbar med den här typen av dramatik, det handlar om att ge motorsporten dynamik. Och motorljudet är en del av det. Men för att vi ska kunna möta miljöns utmaningar är det ohållbart för framtiden att fortsätta med förbränningsmotorer. Av den anledningen valde vi det perspektivet”, säger Jonas.

En stor del av utmaningen för studenterna består i fordonskonstruktionen. En kompetens som skolan knöt an i och med samarbetet med Knightec. Bolagets kunskap och erfarenhet inom fordonsdesign har kommit väl till pass under projektets gång, när studenterna strävar efter att utveckla sina egna skisser.

”El-plattformar, siktlinjer och säkerhetszoner är parametrar som studenterna måste ta hänsyn till. Det är viktigt med förståelse för att lyckas uppnå en bra nivå på designkonceptet, någonting som vi kunnat tillskansa oss i och med Knightec´s delaktighet under kursen”, säger Jonas.

Slutmålet för kursen är att studenterna ska kunna redogöra för sin design ur ett tekniskt perspektiv med mått så att de kan översättas som en tänkt brukare. Det faktiska slutresultatet presenteras för allmänheten under vecka åtta i Utopia centrum i Umeå. Här kan du läsa mer.

Samarbetet med Umeå Designhögskola är viktigt för Knightec. Vi bidrar med vår expertis inom cirkulär produktutveckling, användandet av hållbara material och designstrategier. Detta är viktiga ingredienser i utvecklingen av ett framtida samhälle som är långsiktigt hållbart. Knightec vill bidra till positiv förändring i framtidens utmaningar.

Related posts

Tillsammans med Knightec styr studenterna rallysporten mot ett eldrivet mål

Snart går Sveriges största rallytävling av stapeln i Umeå. För i år flyttar Svenska rallyt, från de värmländska skogarna, till Umeå uppe i norr. Med över 100 miljoner tittare världen över väntas tiotusentals besökare gästa staden under evenemanget.

Read more

I min verksamhet är det självklart med mångfald

Hon kom hit som ensam 16-åring från Iran, redan då fast besluten om att skaffa en gedigen utbildning. Jolene Tayyar valde en ingenjörsutbildning och efter fem och ett halvt år på KTH var hon examinerad civilingenjör inom elektroteknik.

Read more